Alcotec Classic 24 h






Opis
Drożdże Alcotec 24 Classic to alternatywa dla popularnych Alcotec 24 Express. Nowa mieszanka ma 35 g mniej, jednakże producent zapewnia, że zachowuje ona niezwykłe właściwości standardowej edycji.
Drożdże pozwalają na uzyskanie nastawu o mocy 14% w ciągu zaledwie 24 godzin.
Drożdże Alcotec 24 Classic gwarantują łagodny smak oraz wysoką jakość destylatu. Mieszanka składa się nie tylko z wydajnych sproszkowanych drożdży, ale wzbogacona została także o witaminy i minerały, które gwarantują skuteczną fermentację.
Sposób użycia:
- Wlej 21 l wody o temperaturze około 35°C do pojemnika fermentacyjnego.
- Wsyp 6 kg cukru i zamieszaj do całkowitego rozpuszczania.
- Dodaj drożdże i energicznie wymieszaj, aby napowietrzyć nastaw.
- Fermentuj przez około 24 godziny w temperaturze 20-30°C (optymalnie 25°C).
Parametry:
- Waga: 175 g
Pamiętaj:
Fermentację nastawu 25 L prowadź zawsze w większym pojemniku o pojemności minimum 30 L. Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-30°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować. Optymalne warunki to 25°C.
Po skończonej fermentacji, zalecamy klarowanie nastawu za pomocą środka Turbo Klar 24h lub bentonitu. Dzięki temu resztki drożdży i uboczne produktu fermentacji nie wpłyną na smak i zapach finalnego produktu.