Drożdże T48





Opis
Drożdże T48 to bardzo silna mieszanka! To wydajne drożdże, które gwarantują prawidłowy przebieg fermentacji. Pozwalają na przerobienie 8 kg cukru na 20% nastaw! Należy pamiętać, że to drożdże typu "turbo" - początkowe dni fermentacji są bardzo burzliwe i odradza się szczelne przykrywanie wieka czy zamykanie balonu. Dopiero po kilku dniach fermentacja przechodzi w fazę cichą i wtedy jak najbardziej można zastosować rurkę fermentacyjną.
Sposób użycia:
- Rozpuść 6, 7 lub 8 kg cukru w ciepłej wodzie.
- Dopełnij pojemność nastawu do 25 litrów.
- Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury około 25-30°C i dodaj drożdże.
- Intensywnie zamieszaj przez około 1 minutę.
Pamiętaj:
Fermentację nastawu 25 L prowadź zawsze w większym pojemniku o pojemności minimum 30 L Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-30°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować. Optymalne warunki to 25°C.
Po skończonej fermentacji, zalecamy klarowanie nastawu za pomocą środka Turbo Klar 24h lub bentonitu. Dzięki temu resztki drożdży i uboczne produktu fermentacji nie wpłyną na smak i zapach finalnego produktu.