Drożdże gorzelnicze Coobra Whisky Yeast
Opis
Drożdże Coobra Whisky Yeast przystosowane są do nastawów z kukurydzy, ryżu, zboża, itp. W swoim składzie zawierają enzym amyloglukozydazę. która zamienia skrobię na cukry proste. Dzięki wyselekcjonowanym drożdżom bardzo łatwo uzyskać zapach oraz przede wszystkim smak, z których słyną takie trunki jak whisky i bourbon.
Sposób użycia:
- Rozsyp drożdże na całą powierzchnię zacieru, który powinien mieć temperaturę pokojową.
- Po około 15-20 minutach energicznie dobrze wymieszaj nastaw.
Fermentacja nastawu o pojemności 25 L trwa około 4-6 dni. Przewidywana moc alkoholu wynosi 12%.
Parametry:
- Waga: 72 g
- Wydajność: 25 l
Pamiętaj:
Fermentację nastawu 25 L prowadź zawsze w większym pojemniku o pojemności minimum 30 L. Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-30°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować. Optymalne warunki to 25°C.
Po skończonej fermentacji, zalecamy klarowanie nastawu za pomocą środka Turbo Klar 24h lub bentonitu. Dzięki temu resztki drożdży i uboczne produktu fermentacji nie wpłyną na smak i zapach finalnego produktu.