Domowe wino czasami może być mętne, dlatego może być konieczne jego klarowanie. Proces klarowania trwa zazwyczaj tydzień, jednak należy uważać, aby nie przesadzić z ilością użytego środka, gdyż może to spowodować dodatkowe mętnienie lub zmianę barwy wina. Firma Browin oferuje nam uniwersalny, a przy tym bardzo skuteczny środek do win białych i czerwonych na pojemność 50 litrów!
Instrukcja użycia:
Po zakończeniu fermentacji i odcedzeniu osadu drożdży, delikatnie wymieszaj wino, aby pozbyć się resztek gazu. Dodaj do wina zol krzemionkowy w ilości 7 ml na 10 litrów wina i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, rozpuściwszy ją wcześniej w 50 ml ciepłej wody. Dawkę żelatyny ustalono na 1,4 g (pół łyżeczki od herbaty) na 10 litrów wina. Całość ponownie wymieszaj. Klarowane wino pozostaw na 24 godziny w temperaturze 15-20°C, aż całkowicie się wyklaruje. Następnie należy delikatnie odlać wino, unikając pobrania osadu.
Uwaga: Zol krzemionkowy należy dodać do wina przed żelatyną.
Składniki:
- Zol krzemionkowy: 35 ml
- Żelatyna kwasowa: 7 g