Podpuszczka do sera w płynie 50 ml
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Do przygotowania domowego sera potrzebna jest podpuszczka.
Podpuszczka mikrobiologiczna jest to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei.
W buteleczce znajduje się 50 ml płynu. 1m1 kropli podpuszczki wystarcza na 10 litrów mleka.
Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera. Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Podpuszczka mikrobiologiczna może być stosowana w diecie wegańskiej.
Uwaga:
Aby podpuszczka zachowała swoje enzymatyczne właściwości, musi być przechowywana w temperaturze 4-6°C.