Proces wytwarzania domowego wina, wódki, piwa czy innych alkoholi wymaga użycia odpowiedniego rodzaju produktów wysokiej jakości. Jednym z nich są drożdże gorzelnicze. To również od ich doboru będzie zależał smak i właściwości przygotowanego trunku - te jednokomórkowe grzyby mają kluczową rolę dla przebiegu procesu fermentacji alkoholowej.
Fermentacja alkoholowa polega na rozkładzie węglowodanów przez enzymy wytwarzane przez specjalnie wyselekcjonowane szczepy drożdży. Węglowodany rozkładają się na alkohol etylowy i dwutlenek węgla (stąd w początkowej fazie produkcji pojawiają się bąbelki), ale do produktów ubocznych tego procesu należą również estry, które mają niemały wpływ na walory zapachowe i smakowe wytwarzanego napoju alkoholowego. Dlatego też warto bardzo starannie podejść do kwestii wyboru drożdży gorzelniczych.
Ile jest rodzajów drożdży gorzelniczych?
Rodzaj wybranych drożdży zależeć będzie w głównej mierze od tego, jaki rodzaj alkoholu i z jakich składników zamierzamy przygotować, ale także od tego, w jak krótkim czasie chcemy osiągnąć oczekiwany efekt, czyli nastaw o konkretnej zawartości alkoholu. Warto również wiedzieć, że producenci oferują drożdże przeznaczone do użycia w niższych i wyższych temperaturach, co pozwala na przygotowanie nastawu także w czasie letnich upałów.
Generalnie drożdże gorzelnicze możemy podzielić na trzy typy w zależności od rodzaju nastawu i przygotowywanego alkoholu. Należą do nich drożdże do nastawów cukrowych, drożdże do nastawów owocowych oraz drożdże do zacierów z ziemniaków lub zbóż. Różnice te wynikają z właściwości składników użytych do produkcji alkoholi. Omówmy teraz najważniejsze rozbieżności występujące między tymi typami drożdży, sposób ich wykorzystania oraz dostępne warianty.