Jak przygotować beczkę dębową do zalania

Beczki dębowe - idealne na prezent.

Beczki dębowe, opalane w środku to idealny pomysł na prezent. Nie masz pomysłu, co podarować Dziadkowi i Babci w dniu ich święta? Beczka na własnej roboty trunek to strzał w dziesiątkę!

Zanim jednak trunek zostanie wlany do beczułki, należy przeprowadzić proces zalania, np "metodą na gorąco".

Proces wyparzania beczki jest dziecinnie prosty 🙃Niżej instrukcja:

Do beczki wlej wodę. Najlepiej, by miała ok. 70° C. Jeśli beczka jest nowa, zazwyczaj wystarczy jedno takie zalanie na 24 godziny przed napełnieniem beczki trunkiem. Po upływie doby możesz wylać wodę i beczka jest gotowa do przyjęcia trunku.

A co, w przypadku zalewania beczki już wcześniej używanej?

Operacja zalania może być wtedy bardziej skomplikowana. Wówczas metoda „na gorąco” również będzie pomocna, ale możliwe, że czynność będzie trzeba powtórzyć. Ważne, by wyschnięte drewno dobrze nasiąknęło wodą – drobne nieszczelności zostaną zniwelowane, gdy klepki spęcznieją. Możesz najpierw wypełnić beczkę ciepłą wodą właśnie w celu spęcznienia drewna, a po 24 godzinach opróżnić pojemnik i zalać jeszcze raz wodą o temperaturze ok. 70° C. To powinno wystarczyć, by beczka była szczelna, a drobnoustroje nie zagrażały domowemu trunkowi, który chcesz sezonować.

Do każdej sprzedanej beczki dodajemy instrukcję zalania. Więc bez obaw :) nie trzeba się uczyć na pamięć 😁

Zapraszamy do zakupów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl