Przeprowadzenie procesu fermentacji wymaga zastosowania odpowiednich naczyń i pojemników. W warunkach domowych każdy z nas może pokusić się o przygotowanie trunków zarówno w naczyniach plastikowych jak i szklanych o różnej pojemności. Od wyboru właściwego naczynia zależeć będzie poprawność przebiegu procesu fermentacyjnego oraz walory gotowego alkoholu. Dlatego też warto postawić na pojemniki wysokiej jakości i przeznaczone do tego konkretnego zastosowania. Które z nich godne są uwagi?
Proces wytwarzania domowego wina, wódki, piwa czy innych alkoholi wymaga użycia odpowiedniego rodzaju produktów wysokiej jakości. Jednym z nich są drożdże gorzelnicze. To również od ich doboru będzie zależał smak i właściwości przygotowanego trunku - te jednokomórkowe grzyby mają kluczową rolę dla przebiegu procesu fermentacji alkoholowej.
Nalewki i likiery własnej produkcji są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również, według znawców medycyny ludowej, zdrowe. Przypisuje się im moc podnoszenia odporności, leczenia infekcji wirusowych, poprawiania funkcjonowania układu sercowo - naczyniowego i wiele innych. Z poniższego wpisu dowiecie się jak zrobić nalewkę i likier krok po kroku. Jakie składniki wybrać do nich? W jaki sposób, gdzie i jak długo można je przechowywać? Oto wszystko, co musicie wiedzieć na ten temat.
Każdy z nas ma własne przyzwyczajenia związane z przechowywaniem butelek alkoholu w domu. Jedni przechowują je w kuchennej szafce, inni w specjalnym barku lub na półce, a jeszcze inni w lodówce. A tymczasem różne rodzaje alkoholi mają różne wymagania co do warunków, temperatury, nasłonecznienia, a nawet pozycji przechowywania. Okazuje się więc, że to, co jednym trunkom nie przyniesie najmniejszej szkody, inne - zepsuje. Jak więc przechowywać butelki poszczególnych alkoholi aby nie stracić tego, co w nich najlepsze i najcenniejsze? Oto praktyczny poradnik.
Beczki dębowe, opalane w środku to idealny pomysł na prezent. Nie masz pomysłu, co podarować Dziadkowi i Babci w dniu ich święta? Beczka na własnej roboty trunek to strzał w dziesiątkę!
Płatki dębowe są świetną alternatywą dla beczek dębowych. Oczywiście trunek rozlany z beczki jest jedyny w swoim rodzaju, ale można uzyskać też bardzo zbliżony efekt przy zastosowaniu właśnie płatków. Stosujemy je zarówno na etapie fermentacji wina, ale także w późniejszym okresie, czyli jako dodatek do gotowych trunków. Rozróżniamy płatki naturalne, średnio opiekane i mocno palone. Im ciemniejsze płatki – tym finalnie ciemniejszy kolor naszego destylatu.
Witamy wszystkich miłośników domowych trunków!
Już od kilku lat zajmujemy się sprzedażą butelek, słoików, wszelkiego rodzaju sprzętów i akcesoriów, które są niezbędne przy produkcji domowych wyrobów!