W dzisiejszych czasach każdy z nas może stać się amatorskim barmanem dzięki szerokiemu wyborowi syropów barmańskich dostępnych na rynku. Od Orzechowego po Grenadinę, Blue Curacao czy smak Waniliowy, możliwości tworzenia unikalnych kompozycji napojów są nieograniczone. Syropy barmańskie nie tylko urozmaicają smak drinków alkoholowych i bezalkoholowych, ale także otwierają drzwi do fascynującego świata kreatywności i eksperymentowania z różnymi smakami.
Przeprowadzenie procesu fermentacji wymaga zastosowania odpowiednich naczyń i pojemników. W warunkach domowych każdy z nas może pokusić się o przygotowanie trunków zarówno w naczyniach plastikowych jak i szklanych o różnej pojemności. Od wyboru właściwego naczynia zależeć będzie poprawność przebiegu procesu fermentacyjnego oraz walory gotowego alkoholu. Dlatego też warto postawić na pojemniki wysokiej jakości i przeznaczone do tego konkretnego zastosowania. Które z nich godne są uwagi?
Proces wytwarzania domowego wina, wódki, piwa czy innych alkoholi wymaga użycia odpowiedniego rodzaju produktów wysokiej jakości. Jednym z nich są drożdże gorzelnicze. To również od ich doboru będzie zależał smak i właściwości przygotowanego trunku - te jednokomórkowe grzyby mają kluczową rolę dla przebiegu procesu fermentacji alkoholowej.
Nalewki i likiery własnej produkcji są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również, według znawców medycyny ludowej, zdrowe. Przypisuje się im moc podnoszenia odporności, leczenia infekcji wirusowych, poprawiania funkcjonowania układu sercowo - naczyniowego i wiele innych. Z poniższego wpisu dowiecie się jak zrobić nalewkę i likier krok po kroku. Jakie składniki wybrać do nich? W jaki sposób, gdzie i jak długo można je przechowywać? Oto wszystko, co musicie wiedzieć na ten temat.
Każdy z nas ma własne przyzwyczajenia związane z przechowywaniem butelek alkoholu w domu. Jedni przechowują je w kuchennej szafce, inni w specjalnym barku lub na półce, a jeszcze inni w lodówce. A tymczasem różne rodzaje alkoholi mają różne wymagania co do warunków, temperatury, nasłonecznienia, a nawet pozycji przechowywania. Okazuje się więc, że to, co jednym trunkom nie przyniesie najmniejszej szkody, inne - zepsuje. Jak więc przechowywać butelki poszczególnych alkoholi aby nie stracić tego, co w nich najlepsze i najcenniejsze? Oto praktyczny poradnik.
Beczki dębowe, opalane w środku to idealny pomysł na prezent. Nie masz pomysłu, co podarować Dziadkowi i Babci w dniu ich święta? Beczka na własnej roboty trunek to strzał w dziesiątkę!
Płatki dębowe są świetną alternatywą dla beczek dębowych. Oczywiście trunek rozlany z beczki jest jedyny w swoim rodzaju, ale można uzyskać też bardzo zbliżony efekt przy zastosowaniu właśnie płatków. Stosujemy je zarówno na etapie fermentacji wina, ale także w późniejszym okresie, czyli jako dodatek do gotowych trunków. Rozróżniamy płatki naturalne, średnio opiekane i mocno palone. Im ciemniejsze płatki – tym finalnie ciemniejszy kolor naszego destylatu.
Witamy wszystkich miłośników domowych trunków!
Już od kilku lat zajmujemy się sprzedażą butelek, słoików, wszelkiego rodzaju sprzętów i akcesoriów, które są niezbędne przy produkcji domowych wyrobów!