!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '434198027831017'); fbq('track', 'PageView');
Płatki dębowe... co to takiego?

Płatki dębowe… co to takiego?

Płatki dębowe są świetną alternatywą dla beczek dębowych. Oczywiście trunek rozlany z beczki jest jedyny w swoim rodzaju, ale można uzyskać też bardzo zbliżony efekt przy zastosowaniu właśnie płatków. Stosujemy je zarówno na etapie fermentacji wina, ale także w późniejszym okresie, czyli jako dodatek do gotowych trunków.

Rozróżniamy płatki naturalne, średnio opiekane i mocno palone. Im ciemniejsze płatki – tym finalnie ciemniejszy kolor naszego destylatu. 

Na rynku możemy znaleźć również inne rodzaje płatków. W naszej ofercie znajdą Państwo płatki wiśniowe, akacjowe oraz nowość – płatki kasztanowe. Zastosowanie różnych rodzajów płatków daje bardzo ciekawe efekty! Dlatego ni bójmy się eksperymentować! 

Zazwyczaj na 1 litr gotowego trunku dajemy 1 g płatków. Proporcje te mogą się różnić w zależności od rodzaju dodanych płatków. Zaleca się jednak nie przekraczać dawki 4-5g na 1 litr. Dla ułatwienia – na każdym opakowaniu znajduje się przepis oraz zalecenia do dawkowania.

Płatki możemy używać do każdego rodzaju destylatów. Najczęściej stosowane są do win w celu pogłębienia koloru i postarzenia trunku. Płatki można oczywiście wykorzystać przy produkcji innych napojów alkoholowych, takich jak nalewki, miody pitne, piwa czy wódki. Domowy bimberek zaprawiony garścią płatków będzie nie tylko cieszył oko pięknym kolorem, ale też smakiem!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl