Chlorek wapnia 10 g
towar niedostępny






Opis
Chlorek wapnia to mieszanka niezbędna podczas produkcji domowego sera. Dodajemy go do mleka w celu polepszenia krzepliwości. Chlorek wapnia dodatkowo wzbogaca ser w wapń. Innymi słowy - produkcja sera jest bardziej wydajna i dzięki temu szybsza.
Według producenta 1g Chlorku wapnia wystarcza aż na 10 L mleka.
Uwaga: Chlorek wapnia należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi oraz podpuszczką. Następnie należy dokładnie wymieszać całość.
Nie wolno przekraczać zalecanej dawki. Nadmiar chlorku wapnia może zadziałać z taką siłą, że krojenie sera stałoby się niemożliwe z uwagi na zbyt duże stwardnienie skrzepu.
Inne produkty, które są potrzebne podczas produkcji sera to: podpuszcza płynna lub sproszkowana, foremka serowarska, chusta serowarska, podkład serowarski oraz wosk serowarski.
Szczegóły:
- Waga: 10 g
- Dawkowanie: 1g na 10 L mleka
- Chlorek wapnia występuje także w opakowaniach po 100 g
- Niezbędny podczas produkcji sera
- Nie należy przekraczać zalecanej dawki