Drożdże winiarskie Bayanus G995 10 g
Opis
Bardzo popularne drożdże Bayanus są częstym wyborem wśród domowych winiarzy. Są bardzo łatwe w użyciu. Zapewniają szybką i sprawną fermentację. Mają wysoką tolerancję na alkohol (nawet do 18%).
Są polecane do win wymagających, mocnych, a także do miodów pitnych, czy fermentacji nastawów zbożowych. Bayanusy potrafią pracować w warunkach trudnych, dlatego są szczególnie polecane zimą!
Zakres temperatury pracy drożdży Bayanus to 14-33°C. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 22-28°C.
Dawkowanie:
- wina białe: 1-2g/10 l
- wina czerwone: 2-3 g/10 l
- wznowienie fermentacji: 5 g/10 l
Instrukcja użycia: należy odmierzyć odpowiednią porcję drożdży i wsypać do ciepłej wody (30-35°C). Wody powinno być 10 razy więcej niż drożdży (np. 10 g drożdży na 100 ml wody). Następnie trzeba dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny się namnożyć. Nie pozostaje więc nic innego, jak dodać drożdże do nastawu.
Drożdże Bayanus są produktem konfekcjonowanym.