Każdy z nas ma własne przyzwyczajenia związane z przechowywaniem butelek alkoholu w domu. Jedni przechowują je w kuchennej szafce, inni w specjalnym barku lub na półce, a jeszcze inni w lodówce. A tymczasem różne rodzaje alkoholi mają różne wymagania co do warunków, temperatury, nasłonecznienia, a nawet pozycji przechowywania. Okazuje się więc, że to, co jednym trunkom nie przyniesie najmniejszej szkody, inne - zepsuje. Jak więc przechowywać butelki poszczególnych alkoholi aby nie stracić tego, co w nich najlepsze i najcenniejsze? Oto praktyczny poradnik.
Wpływ i znaczenie temperatury
Wszystkie rodzaje alkoholu należy przechowywać z daleka od źródeł ciepła i promieni słonecznych. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego najlepsze alkohole od zawsze przechowywane były w piwniczkach, w których panuje mrok i niska temperatura? Taki sposób postępowania ma swoje głębokie uzasadnienie. Ciepło może negatywnie wpływać na zawartość butelek - alkohol zawarty w trunkach może pod wpływem ciepła rozszerzać się, a przez to szybciej odparować. Poza tym alkohol w takich warunkach zmienia swój smak. Nie oznacza to, że jego spożycie będzie niebezpieczne dla zdrowia, ale z pewnością nie będzie już tak satysfakcjonujące.
Pierwsza zasada przechowywania alkoholu brzmi więc: w chłodzie. Nie musi to być lodówka, większość trunków może być trzymana w temperaturze pokojowej. Świetnie sprawdzi się także wspomniana już piwnica - wystarczy ustawić w niej odpowiedni stojak lub zorganizować barek. W lodówce natomiast warto ustawić alkohol na bazie śmietany (na przykład likiery irlandzkie) oraz wina wzmocnione (wermut, porto) i każdą otwartą już butelkę.
Szkodliwe nasłonecznienie
Kolejną bardzo ważną sprawą jest przechowywanie alkoholi w miejscu zapewniającym brak dostępu promieni słonecznych. Półka w słonecznej kuchni nie jest więc dobrym miejscem dla nich, choć z pewnością prezentują się na niej elegancko. Sam alkohol nie psuje się pod wpływem promieniowania słonecznego, może natomiast ulegać szybszemu utlenieniu. Trunek na pewno jednak z upływem czasu straci właściwy sobie kolor, co odbierze nam część przyjemności z jego spożywania. Ta zasada obowiązuje przede wszystkim wina, ale także kolorową wódkę, bourbona, szampany i inne. Najlepiej więc zaopatrzyć się w stojak lub barek.
W karafkach, beczułkach i słojach
Zamknięte butelki alkoholi możemy w teorii przez całe lata trzymać bez obaw o zepsucie się ich zawartości, pod warunkiem zachowania warunków opisanych powyżej. Zupełnie inaczej ma się sprawa w przypadku trunków już napoczętych - te nie mogą wrócić na półkę czy barek. Kontakt z powietrzem atmosferycznym może je zepsuć - wino, wermut, sherry, whisky i inne alkohole mogą stracić swój smak i kolor, natomiast wino z bąbelkami ulegnie odgazowaniu. Dlatego też zawsze należy umieścić otwarte butelki w lodówce i zabezpieczone oryginalnym korkiem lub nakrętką. Najlepiej jednak nie zostawiać resztek w butelce - im mniej bowiem alkoholu zostanie "na później", tym szybciej będzie się on utleniał.
Dobrą praktyką będzie przechowywanie alkoholu w specjalnie przeznaczonych do tego celu pojemnikach szklanych - małych beczkach, karafkach oraz dekoracyjnych słoikach z kranikiem. Bez dostępu powietrza nasze wino czy kolorowe wódki będą dłużej świeże, smaczne i zachowają swój kolor oraz właściwą zawartość alkoholu. Nie ulega także wątpliwości, że w ten sposób wyeksponowany alkohol prezentuje się wyjątkowo szykownie. Elegancka karafka to również wspaniały pomysł na prezent dla miłośnika trunków.
Jak przechowywać wino?
Wino jest trunkiem dość wymagającym jeśli chodzi o warunki jego składowania. Wynika to nie tylko z jego szczególnego składu i warunków produkcji, ale również sposobu zamknięcia. Korek, bo o nim mowa, powinien być idealnie szczelny aby zapobiec przedostaniu się do wnętrza butelki powietrza atmosferycznego (dlaczego to takie istotne, przeczytaliście już w poprzednich akapitach).
Wino należy przechowywać w pozycji leżącej - kto stawia je pionowo, popełnia błąd. Dzięki ułożeniu poziomemu zapobiegamy wysychaniu korka, a więc również jego kruszeniu się. W ten sposób wino pozostaje szczelne i bezpiecznie ukryte przed wpływem powietrza. Suchy korek może się również kruszyć i wpadać do wina w czasie jego otwierania. Ważne jest również, aby wina nie wstrząsać w czasie jego składowania, dzięki temu unikniemy mieszania osadu. Barek na wina powinien mieć budowę uwzględniającą te wymagania.
Whisky i inne alkohole destylowane
Whisky i inne alkohole destylowane nie mają szczególnych wymagań co do warunków przechowywania poza tym, które już wymieniliśmy. Należy przechowywać je w chłodnym lecz nie zimnym miejscu (może to być barek) bez dostępu promieniowania UV. Równie ważne jest aby nakrętka nie została poluzowana.
Likiery
Warunki, w jakich powinny być przechowywane likiery, zależeć będą od ich składu. Te z dodatkiem śmietany należy przechowywać w lodówce i wypić jak najszybciej po otwarciu. Pozostałe rodzaje likierów możemy przechowywać długo i w temperaturze pokojowej.
Przechowywanie alkoholu nie jest trudne ani kłopotliwe, jeśli tylko wiemy w jaki sposób powinno się odbywać. Odpowiednio skonstruowany barek usytuowany w chłodnym i zacienionym miejscu oraz zapas karafek czy beczułek pozwolą nam bezpiecznie składować każdy alkohol - wina, wódki, likiery, sherry i inne. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich walorami smakowymi i kolorem.