Kostki dębowe lekko opiekane 50 g
Opis
Kostki dębowe lekko opiekane można stosować do win, nalewek, miodów pitnych oraz wódek, dzięki nim postarzamy trunek. Kolor opiekania wpływa na pogłębienie barwy trunku. Kostki działają podobnie jak płatki dębowe. Są jednak małe różnice. Z uwagi na kształt kostki, cały proces wypłukiwania tanin, garbników i aromatów - czyli tych najbardziej pożądanych składników - odbywa się bardzo powoli. Jest to niezwykle korzystne dla tworzenia bukietu wina.
Kostki są lekko opiekane. Oznacza to, iż barwa alkoholu zmieni się na bardzo jasno brązowy. Sprzedajemy także kostki mocno opiekane, które w dużo większym stopniu wpływają na zmianę aromatu oraz pogłębiają kolor trunku.
Stosowanie:
- 0,5 - 3 g na 1 litr
Szczegóły:
- Waga: 50 g
- Stopień opiekania: lekki
- Kształt kostki pasuje do większości szyjek butelek
- Idealne do win, wódek, miodów pitnych, nalewek
W sprzedaży posiadamy kostki dębowe oraz płatki dębowe, kasztanowe, akacjowe i wiśniowe.