Pektoenzym suszony 6 g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pektoenzym suszony to preparat enzymatyczny, który ułatwia proces pozyskiwania soku z owoców. Dodatek tego enzymu powoduje rozluźnienie struktury owoców, co z kolei pomaga w późniejszym procesie klarowania płynu. To, co wyróżnia ten produkt, to jego zdolność do utrzymania stałej aktywności przez cały okres przechowywania w temperaturze pokojowej.
Parametry:
- Waga: 6 g
- Proporcje: na 10-20 kg owoców
- Ułatwia klarowanie wina
Sposób użycia:
- Rozdrobnij owoce i zalej je niewielką ilością wody (1-2 litry na 10 kg owoców). Temperatura wody powinna wynosić 40°C dla owoców jagodowych i 80°C dla jabłek, gruszek, śliwek i pigw.
- Rozpuść Pektoenzym w 100 ml wody o temperaturze pokojowej.
- Gdy temperatura owoców spadnie do 40°C, dodaj rozpuszczony preparat.
- Dokładnie wymieszaj wszystko i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 9-15 godzin.
- Po upływie tego czasu możesz przystąpić do tłoczenia soku.
Składniki:
Składniki preparatu to sacharoza oraz pektynaza w zawartości 33,3%, która zawiera maltodekstrynę, poligalakturonazę, wodę, regulator kwasowości (cytrynian sodu) oraz kwas cytrynowy.