Pektoenzym w płynie 10 ml
Opis
Pektoenzym zawierający w swoim składzie wyodrębnione enzymy pektynolityczne pozwala na uzyskanie jak największej ilości soku z owoców. Dodanie preparatu do wyciskanych owoców powoduje rozluźnienie konsystencji owoców i usprawnia proces klarowania trunku.
Sposób użycia: Należy rozdrobnić owoce, które posłużą do dalszej produkcji domowego alkoholu, następnie zalać je ciepłą wodą (1-3 l na każde 10 kg) w temperaturze około 40°C dla owoców jagodowych, a 80°C dla owoców, takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, pigwa. Kolejny krok to wymieszanie enzymu z letnią wodą (1-2 ml na każde 10 kg owoców). Później należy dodać cały roztwór do wymieszanych i wystudzonych owoców, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Już po około 9-15 godzinach można przystąpić do wyciskania soku.
Pektoenzym należy przechowywać w temperaturze pokojowej, jednakże po otwarciu powinien trafić do lodówki.