Drożdże gorzelnicze Coobra 24 h (205g)
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Coobra 24 to bardzo szybka mieszanka drożdży, witamin i mikroelementów, która dokona niemożliwego w zaledwie 24 godziny!
Drożdże potrafią przerobić 6 kg cukru w ciągu tylko jednej doby. Fermentacja przebiega bardzo burzliwie, dlatego nie zaleca się stosowania szczelnie zamkniętych pokryw pojemników fermentacyjnych.
Sposób użycia:
- Rozpuść 6 kg cukru w ciepłej wodzie, tak, aby cały nastaw miał pojemność 25 litrów.
- Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury około 20-30°C. Dodaj drożdże.
- Intensywnie zamieszaj nastaw przez około minutę.
- Nie zamykaj szczelnie pojemnika fermentacyjnego z uwagi na bardzo burzliwą fermentację nastawu.
- Utrzymuj temperaturę cieczy na poziomie około 22-27°C, aby nie dopuścić do przegrzania nastawu.
Parametry:
- Waga: 205 g
- Wydajność: 25 l
Pamiętaj:
Fermentację nastawu 25 L prowadź zawsze w większym pojemniku o pojemności minimum 30 L. Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-30°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować. Optymalne warunki to 25°C.
Po skończonej fermentacji, zalecamy klarowanie nastawu za pomocą środka Turbo Klar 24h lub bentonitu. Dzięki temu resztki drożdży i uboczne produktu fermentacji nie wpłyną na smak i zapach finalnego produktu.